Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Dieta > Amarantus

Amarantus

Amarantus jest zbożem znanym już w starożytności, później został zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobroczynny produkt. Zawiera olbrzymie porcje żelaza (5 razy więcej niż potentat – szpinak). Jest to ważna informacja dla osób cierpiących z powodu anemii. Oprócz tego dostarcza organizmowi aminokwasów, które go budują, a których sam nie jest w stanie wytworzyć. W przypadku przypadłości Polaków warto podkreślić, że badania naukowe udowodniły, że obniża on ciśnienie krwi i chroni serce przed chorobą niedokrwienną. Można przygotowywać go w formie poppingu, czyli prażonych ziaren. Jest to pyszna i naturalna przegryzka, na przykład podczas oglądania telewizji, kiedy mamy ochotę coś pochrupać. Dodany do potraw nadaje im smakowity, orzechowy posmak, bardzo przyjemnie odczuwalny na języku. Nadaje się on również do przyrządzania dań obiadowych, dlatego każdy znajdzie dla niego odpowiednie zastosowanie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.