Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Arabski kulinarny must have

Arabski kulinarny must have

Wspólną cechą łączące kuchnie krajów arabskich, jest jej upodobanie do warzyw. Popularny jest bakłażan, pomidory, cukinia czy pietruszka. Niemniej smakowite są owoce, zwłaszcza dojrzałe figi i cytrusy. Wiele dań opiera się na ryżu i kaszach, nie ma tu prawie ziemniaków. Jeżeli mięsa, to raczej kozie i owcze. Łączy się z tym oczywiście wykorzystanie nabiału. Ale cechą charakterystyczną kuchni arabskiej jest jej niezwykły aromat. Korzysta się w niej z wielu przypraw, które mogą przyprawić o zawrót głowy. Zioła i przyprawy tradycyjnie kupuje się na targu, gdzie sprzedawcy skrupulatnie usypują z nich kopczyki zachęcające do skosztowania. Żadne danie nie może się obejść bez dodatku natki pietruszki, zawierającej cenną w tym klimacie witaminę C. Uzupełnieniem diety pasterskiej jest pieczywo, pieczone bezpośrednio nad ogniem (w formie pity albo podpłomyków). W krajach arabskich nie pije się alkoholu, ale jest on zastępowany słodką, miętową herbatą.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.