Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Medycyna naturalna > Babka lancetowata

Babka lancetowata

Babka lancetowata to roślina porastająca niemal każdą działkę, na co dzień niezauważana przez domowników. Kiedyś była powszechnie stosowana, dziś odchodzi w niepamięć. Warto jednak wspomnieć o jej działaniu. Liście babki posiadają niezwykle dużo związków, toteż ich zastosowanie jest szerokie. Działa przeciwzapalnie na śluzówkę jamy ustnej i gardła, a także przewodu pokarmowego. Wzmacnia krzepliwość krwi i prowadzi do uszczelnienia naczyń krwionośnych. Przyspiesza gojenie się ran, w tym także wrzodów. Sparzona jest stosowana w przypadkach wrastającego paznokcia. Pozwala wyciągnąć ropę i zmniejsza opuchliznę. Napary wykonywane właśnie z niej wykorzystywane są podczas zapalenia spojówek. Badania wykazały potencjalne działanie przeciwnowotworowe, bowiem napary pobudzają wytwarzanie interferonu, który znacznie wspomaga organizm w walce z wirusami, w tym także onkogennymi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.