Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Belgijskie frytki i czekoladki

Belgijskie frytki i czekoladki

Chociaż w Belgii zaznaczają się wyraźnie wpływy kuchni francuskiej, gwarantującej ekskluzywność dań (stąd potrawy takie jak królik w winie, czy owoce morza), zachowała ona nadal swój charakter wypracowany przez wieki. Specjalnością lokalnej kuchni są ziemniaki, których obróbkę opanowali Belgowie do perfekcji. Ukoronowaniem tych starań są słynne belgijskie frytki. Opiekane w tłuszczu wołowy o trzech temperaturach, kuszą chrupiącą, złotą skórką i białym delikatnym miąższem. Serwuje się je z dodatkiem różnorodnych sosów, coraz bardziej wymyślnych. Zgodnie z dawną recepturą frytki powinno się jednak jadać z sosem majonezowym. Jest to bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Inną propozycją rodem z Brukseli są czekoladki. Tu również ten naród wykonał ciężką, rzemieślniczą pracę, by wyrób pralinek wnieść na wyżyny sztuki cukierniczej. Wybór jest ogromny. Koniecznie należy odwiedzić którąś z belgijskich manufaktur czekolady. Daniem, które kupimy w Belgii w budce na każdym rogu, są gofry. Nieprzyzwoicie słodkie, chrupiące, cieplutkie, któż by się nie skusił i nie skosztował tej delicji?

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.