Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Blanszowanie

Blanszowanie

Blanszowanie jest procesem, w którym poddajemy warzywa krótkiej ale intensywnej obróbce termicznej. Blanszować można również mięso i owoce. Zazwyczaj używamy do tego celu wody, do której po zagotowaniu wrzucamy na chwilę warzywa, a następnie studzimy je w niskiej temperaturze. Równie popularnym sposobem jest użycie pary wodnej. W przypadku posiadania naczyń do gotowania na parze proces jest oczywisty, jeśli nie posiadamy takich możemy ułożyć produkty na gazie nad wrzątkiem. Blanszowanie jest pomocne w przypadku obierania ze skórki. Znacznie ułatwia ten proces, przykładem jest pomidor, którego skórka po sparzeniu odchodzi bez większych problemów. Ponadto możemy w ten sposób z powodzeniem przygotować delikatne elementy takie jak różyczki brokułów. Dodatkowym atutem blanszowania jest fakt, że nie pozbawia ono warzyw witamin w nich zawartych, a tym samym jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.