Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Chili

Chili

Chili jest jedną z najbardziej popularnych przypraw. Na naszych stołach zagościła już na dobre. Ostra papryczka ma swoje miejsce zarówno w doprawianiu dań mięsnych jak i czekolad. Jej szerokie zastosowanie jednym przypada do gustu innym nie. Dla niektórych czekolada z chili to rarytas inni uważają to połączenie za profanację czekolady. Niezależnie od emocji jakie budzi warto wspomnieć o jej właściwościach. Z pewnością nie są one obce osobom, które stosują jakąś dietą bądź po prostu chcą trochę schudnąć. Papryczka chili potrafi znacznie przyspieszyć metabolizm. Stąd popularne żarty o jedzeniu ostrego sosu i skutkach tej czynności. Oprócz tego zawarta w niej kapsaicyna hamuje produkcję cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym poprawia krążenie. Nie trudno zauważyć, że w krajach o ciepłym klimacie jest ona dodawana do większości potraw. To ze względu na to, że zapobiega zatruciom pokarmowym, o które w takim klimacie nie trzeba się specjalnie prosić.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.