Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > zdrowy styl życia > Co jeść latem?

Co jeść latem?

Kiedy nadchodzi tropikalna fala upałów, wiele osób nie potrafi sobie z nią poradzić. Pojawiają się problemy natury gastronomicznej: co jeść? Odpowiedź jest prosta. Coś, nad czym nie trzeba długo ślęczeć przy rozgrzanej patelni. Bo o piciu wody chyba nie trzeba nikomu przypominać, prawda? Polecanymi daniami są przede wszystkim chłodniki. Je się je na zimno, prosto z lodówki. Najsmaczniejszy jest chłodnik litewski z dużą ilością kopru (w wersji wykwintnej także z szyjkami rakowymi) oraz hiszpańskie gazpacho z pomidorami i papryką. Danie główne zastąpić z powodzeniem mogą młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem albo fasolka szparagowa, czy kalafior. Ukochanego przez Polaków grilla dobrze jest zostawić na wieczór, gdy skwar nieco zelżeje. Ale nawet wtedy zrezygnujemy z ciężkich marynowanych mięs, takich jak boczek i postawmy na warzywa, drób i ryby. Ten ostatni produkt również może stać się składnikiem obiadu, jeżeli zdecydujemy się na lekkiego łososia przygotowanego na parze. Szybko, smacznie i zdrowo.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.