Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Co z przypalonym ciastem?

Co z przypalonym ciastem?

Nawał pracy, goście w drodze, ciasto w piekarniku, a ty nie wiesz w co włożyć ręce? W takiej sytuacji często foremka pozostawiona w piekarniku ulega lekkiemu przypaleniu. Wszystko na marne, ciasta nie będzie. Można to jeszcze naprawić jeśli przypadek nie jest wyjątkowo zaawansowanym zwęgleniem. Ratując swoje dzieło delikatnie zetrzyj przypaloną część ciasta. Jeśli jest to wierzch możesz je polać polewą. Wzbogaci gamę smakową wypieku i pomoże ukryć lekko przypalone części, których nie udało nam się usunąć. Lepiej jednak zapobiegać. Po włożeniu brytfanny do piekarnika odczekajmy aż ciasto wyrośnie, a następnie przykryjmy je folią aluminiową bądź papierem do pieczenia, pozwoli to na uniknięcie sytuacji, w której delikatna góra jest spalona, a środek ciasta wciąż dochodzi do pożądanego stanu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.