Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Cynamon

Cynamon

Cynamon jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych przypraw. Dodawany jest zarówno do dań jak i deserów. Popularny w ciastach i deserach, a także kawach. Walory smakowe to nie wszystko co może nam zaoferować. Stosowany był już w Starożytnym Egipcie jako środek do przechowywania mięsa, wspomaganie w przypadku dolegliwości trawiennych i bolesnych miesiączek. W Starożytnym Rzymie z kolei wierzono, że jest on w stanie wypłoszyć złe duchy z domu. Dziś wiemy, że posiada on właściwości przeciwgrzybiczne, toteż znajduje zastosowanie w walce z drożdżakami i infekcjami grzybiczymi. Kumaryna zawarta z tej przyprawie rozrzedza krew. Badania potwierdziły jego wpływ na poziom cukru we krwi. Okazuje się, że cynamon spowalnia trawienie węglowodanów, które odpowiadają za nagły wzrost glukozy we krwi. Notowano także spadek poziomu cholesterolu u badanych pacjentów. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego jakim skarbem może być przyprawa skrzętnie ukrywana w kuchennej szafce.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.