Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Czosnek

Czosnek

Czosnek jest bez wątpienia częstym gościem na polskim stole. Od lat dodawany jest do mięs, zup, marynat i sałatek. Używamy go do wzmocnienia saku dań. Dodawany w postaci surowej bądź też spieczonej na przykład z cukrem potrafi zdziałać wiele dobrego. Nie od dziś wiadomo, że wspomaga on działanie układu odpornościowego, toteż jego spożycie zalecane jest w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Jeśli zachorujesz pomoże szybko zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych, katar, a także kaszel. Swoje właściwości zawdzięcza wystąpieniu allicyny w swoim składzie. Jak w przypadku każdego z ziół jego działanie jest najsilniejsze, gdy podajemy go na surowo na przykład w kanapce. Niestety przez swój ostry smak ten sposób spożywania nie jest zbyt popularny. Aby zachować jak najwięcej z cennych właściwości dobrze dodać rozgnieciony ząbek do obiadowej sałatki. Urozmaici on smak, a rozgniecenie pozwoli uniknąć natrafienia na ostry kawałek podczas jedzenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.