Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Czy hamburger może być slow?

Czy hamburger może być slow?

Hamburger w powszechnym rozumieniu kojarzy się z typowym daniem fast food, przygotowywanym szybko, bez patrzenia na produkty. Jest to danie niezdrowe, ociekające tłuszczem, które oprócz świetnego smaku (chociaż tutaj zdania są podzielone), nie może przynieść żadnego pożytku naszemu organizmowi. Czas to zmienić!
Hamburger jak najbardziej może być daniem coraz bardziej popularnej kuchni slow. Wystarczy delikatnie zmienić jego składniki. Co najważniejsze, taka potrawę bez problemu można przygotować w domu i nie potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu. Kanapkę w wersji zdrowej należy przygotować z samodzielnie upieczonego pieczywa. Warto do tego celu wykorzystać ciemniejszą mąkę zamiast pszennej. Wypiek własnej bułki nie jest skomplikowany i poradzą sobie z nim nawet adepci sztuki gotowania. Jeżeli dodamy do tego dobrej jakości wołowinę, grillowaną a nie smażoną na tłuszczu, powstaje zdrowe marzenie wielu dietetyków. Dodatki to warzywa: pomidor, sałata, cebula czy korniszon. A zamiast tłustego majonezu wnoszącego tylko puste kalorie – na przykład dip czosnkowy z jogurtu naturalnego. Albo samodzielnie przygotowywany keczup. I mamy potrawę idealną: smaczną, ładnie podaną i dostarczającą wielu składników odżywczych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.