Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Dieta > Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Współcześnie coraz częściej hasło „cukier krzepi” jest zamieniane na inne. Ten składnik bywa nazywany wręcz białą śmiercią. Istnieją jednak sposoby, by cukier zastąpić. Zamienniki są nie tylko o wiele zdrowsze, ale i bardzo smaczne.
# Syrop klonowy
Ten kanadyjski specjał pozyskuje się poprzez odparowanie soku wydobywanego z drzewa klonowego. Idealnie nada się jako dodatek do słodkich deserów, np. naleśników, ale również do dań wytrawnych.
# Stewia
Słodycz uzyskuje się dzięki sproszkowaniu liści tej rośliny. Doskonała do słodzenia napojów. Wielokrotnie słodsza od tradycyjnego cukru.
# Ksylolit
Najczęściej pochodzi z soku brzozy, chociaż występuje również w niektórych owocach. Szacuje się, że ma aż o 40 % mniej kalorii od substancji pozyskiwanej z buraka, a do tego ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Konsystencją i smakiem również się od niego nie odróżnia. Minusem jest wysoka cena.
# Cukier kokosowy
Ma najczęściej postać płynną. Doskonale nadaje się do wypieków, dodając słodkościom aromatu kokosowego.
# Melasa
Najwięcej zdrowych wartości ma ta, powstająca jako odpad przy produkcji trzciny cukrowej. Melasa ma bardzo wszechstronne zastosowanie w gastronomii.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.