Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Dieta > Dieta przy skazie białkowej

Dieta przy skazie białkowej

Informacja o tak zwanej skazie białkowej występującej u dziecka, jest dla wielu rodziców bardzo stresującym momentem. Okazuje się jednak, że dotyczy ona bardzo wielu osób i da się z nią normalnie funkcjonować. Co istotne, w wielu przypadkach samoczynnie przechodzi po kilku latach. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, ciężar dbania o odpowiednie produkty całościowo spoczywa na matce. Musi ona pilnować spożywanych produktów. Silnie alergizują: miód, orzechy, kakao, laktoza zawarta w mleku i jego przetworach, białko jaja kurzego, jabłka, niektóre mięsa (wołowina, cielęcina). Należy starannie czytać etykiety produktów i wystrzegać się tych składników, bowiem występują one często w zaskakujących pokarmach, jak na przykład keczup. Warto budować swoją dietę w sposób zbilansowany, by nie zabrakło nam wartościowych składników. Jeżeli dziecko żywi się mlekiem modyfikowanym, po konsultacji z pediatrą zmieńmy je na takie bez substancji alergizujących.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.