Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Medycyna naturalna > Dzika róża

Dzika róża

Dzika róża jest popularną rośliną występującą zarówno w parkach jak i skrajach lasów, a nawet nieużytkach. Jej walory doceniają zielarze, farmaceuci, przemysł kosmetyczny oraz smakosze. Warto wspomnieć o tym, że jej owoce posiadają do czterdziestu razy więcej witaminy C niż cytrusy uważane za najlepsze jej źródło. Ponadto obfitują także w witaminę A, B1, B2, E i K. Są źródłem kwasu foliowego, kwasów organicznych, garbników i pektyn. Swoje zastosowanie znalazła w chorobach układu krążenia, pomaga w zwalczeniu nieżytu pokarmowego, a także chroni przed szkorbutem. Kwiaty dzikiej róży w formie naparu wykorzystywane są do przemywania twarzy w przypadku problemów skórnych i bólach gardła. Kwiaty dzikiej róży należy zbierać w kwietniu i od razu suszyć, zaś owoce od sierpnia do października, gdy są dojrzałe ale twarde. Można użyć ich do zrobienia nalewki czy konfitur wedle własnego uznania.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.