Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Gdy ciasto pęka

Gdy ciasto pęka

Częstym problemem pojawiającym się w kuchni jest pękanie wypieków. Osobiście mi to nie przeszkadza, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że idealnie gładki makowiec to nie makowiec. Ten prawdziwy, od babci zawsze był lekko poturbowany, a nikt nigdy nie narzekał na jego smak. Są jednak sytuacje, w których bardzo ważna jest prezencja potrawy, są też ludzie, którzy lubią mieć wszystko idealnie przygotowane. Podobno kluczem do pieczenia bez pęknięć jest jednakowa temperatura wszystkich składników, z których tworzone jest ciasto. Przesiewanie mąki ma również korzystnie wpłynąć na jego późniejszy wygląd i konsystencję. Niemniej ważnym elementem jest przygotowanie piekarnika, który w chwili włożenia do niego brytfanny powinien być nagrzany do temperatury, w jakiej ma być ono pieczone. Ewentualne pęknięcia zawsze można zatuszować posypką, polewą lub ozdobieniem wypieku rozmaitymi wzorkami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.