Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > zdrowy styl życia > Gluten

Gluten

Nietolerancja glutenu to coraz częstszy problem. To białko występuje w wielu zbożach, także niemożność jego spożywania powoduje pewne niedogodności. Okazuje się jednak, że nie tylko osoby uczulone na ten składnik pokarmowy powinny go unikać. Wszyscy ludzie muszą się wystrzegać, ponieważ przynosi wiele szkód organizmowi. Co najgorsze, gluten otrzymamy nie tylko w zbożach, za sprawą mąki będącej podstawą ciasta. Zawiera go o wiele, wiele więcej produktów, które są sztucznie wypełniane dodatkiem skrobi. Mowa na przykład o gotowych, paczkowanych wędlinach. Gluten spożywany w nadmiarze niszczy kosmki jelitowe, utrudniając trawienie i wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych. Od zawartości glutenu wolne są produkty powszechnie uważane za bardzo zdrowe: brązowy ryż, komosa ryżowa, kukurydza, tapioka, fasola, groch. Może więc świadoma rezygnacja z produktów zawierających gluten (przede wszystkim mąki pszennej) będzie początkowym krokiem do poprawy jakości naszej żywności?

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.