Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Zdrowie > GMO

GMO

Genetycznie modyfikowana żywność jest tematem na którym ścierają się dwie strony idealistów. Jedni uważają, że jest jedynym słusznym rozwiązaniem w obecnej sytuacji na świecie. Miała zostać wybawieniem dla biednych regionów, które mają ograniczony dostęp do żywności, sposobem na podawanie szczepionek i walkę z chorobami. W praktyce okazała się jednak nie tak pożyteczna jak o niej mówiono. Prawdą jest, że zmodyfikowane rośliny są wydajniejsze i łatwiejsze w uprawie, ale wypierają rodzime gatunki. Niewielka zmienność genetyczna upraw nie jest pożądanym elementem, bowiem zachorowanie części roślin sprawi, że traty wśród upraw będą naprawdę duże. Ale czy modyfikacje są bezpieczne? Otóż trudno stwierdzić. Rozmaite agencje zapewniają, że tak, z kolei naukowcy alarmują, że genetycznie modyfikowana żywność może być przyczyną zwiększenia zapadania na alergie, osłabienia układu odpornościowego a nawet występowania nowotworów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.