Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki cieszą się popularnością zarówno wśród młodszych jak i starszych. Ich przygotowanie niejednokrotnie jest dużym wyzwaniem dla gospodyni. Tak wiele może nie wyjść. Największy problem zazwyczaj sprawiają liście kapusty, które stanowią obudowę dla farszu. Należy wybrać główkę średniej wielkości kapustę, zgodnie z wielkością garnka jaki mamy do dyspozycji. Wycinamy z niej głąb przywiązując szczególną uwagę do tego by nie naruszyć liści. Do osolonej, wrzącej wody wkładamy przygotowaną główkę. Pamiętajmy, że musi być ona w całości pokryta wodą. Gotowanie to kwestia około dwudziestu pięciu minut. Po zaparzeniu należy wyjąć główkę i oddzielić liście, które posłużą nam do zawinięcia. Liście powinny bezproblemowo oddzielać się od reszty warzywa. Pozostaje nam wyciąć zgrubienia, które nie są pożądane na talerzu. Żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania należ na dno przygotowanego garnka położyć kilka liści kapusty, których nie uda nam się wykorzystać do nadziewania farszem, a następnie ułożyć je ciasno obok siebie, by nie miały miejsca na poruszanie. Pamiętajmy, by końcowa część liścia znalazła się na dole, zapobiegnie to odwinięciu się gołąbka i utracie farszu. Alternatywą jest przygotowanie w piekarniku. W takim wypadku postępujemy podobnie, garnek zamieniamy na naczynie żaroodporne, a całość zalewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez około dwie godziny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.