Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Gotowanie na parze

Gotowanie na parze

Od dawna mówi się o tym, że gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, w szczególności jeśli chodzi o warzywa, które dzięki takiemu przyrządzeniu nie tracą cennych witamin i wartości odżywczych. Część osób neguje takie gotowanie twierdząc, że potrawy przyrządzone w ten sposób stają się mdłe i nie mają smaku. Pozostają więc one przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie, w której zostaje wszystko co cenne dla organizmu. Potrawy gotowane na parze wcale nie są niesmaczne. Wręcz przeciwnie. To, że wszystko co najcenniejsze zostaje w warzywie sprawia, że smak jest naprawdę bogaty, a my po latach zajadania się warzywami z wody możemy na nowo odkryć ich pełny, wyrazisty smak. I tak okazuje się, że marchewka jest słodkawa. Kolejne zjedzone warzywo równie bardzo zaskakuje. Jak widać gotowanie na parze nie tylko jest zdrowe ale także smaczne. Na pewno warto go spróbować, a gdy tak już się stanie z pewnością będziesz chciał pozostać przy tej formie pichcenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.