Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Gotowanie ziemniaków

Gotowanie ziemniaków

Ziemniaki goszczą w naszych domach od lat. Trudno wyobrazić sobie obiad bez tego elementu. Wydaje się, że gotowanie ziemniaków nie jest wymagającą czynnością, a mimo to nie zawsze smakują tak jakbyśmy chcieli. Przygotowanie warzywa do gotowania jest ważną kwestią. Powinniśmy zadbać o jak najcieńsze obranie ich ze skórki z uwagi na to, że to właśnie pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych. Warto pokroić je na równe, w miarę możliwości małe części. Przyspieszy to proces gotowania i zapewni ten sam czas dojścia do pożądanego przez kucharza stanu. Czas gotowania ziemniaków to w zależności od odmiany od dwudziestu do trzydziestu minut. By nasza potrawa zyskała nietuzinkowy smak i aromat warto do gotowania dorzucić gałązkę tymianku, kilka plastrów cebuli czy czosnku, w zależności od upodobań kulinarnych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.