Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Goździki

Goździki

Goździki wielu z nas kojarzą się ze świętami. Stanowią dodatek do mieszanek przypraw korzennych, ozdabiają nasz dom i znajdują szerokie zastosowanie w przygotowaniu potraw. Trudno wyobrazić sobie grzane wino bez pływających w środku garnka kilku goździków. Ich aromat podbija serca konsumentów i sprawia, że można wracać myślami do momentu, w którym pierwszy raz się ich spróbowało. Swoją obecnością zaszczycają nie tylko trunki. Znajdziemy je także w ciastach i deserach. Co więcej szerokie zastosowanie znalazły w przygotowaniu mięs, w szczególności dziczyzny i wieprzowiny. Używane są także do tworzenia marynat. Jak większość z przypraw posiadają swoje ukryte właściwości. Pomogą w przypadku dokuczliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W razie przeziębienia pomogą w oczyszczeniu zatok z zalegającej w nich wydzieliny. Znane są także jako środek mający likwidować ból zębów, ale nad tym trzeba byłoby się pochylić nieco głębiej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.