Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Imbir

Imbir

Imbir znany nie tylko w kuchni indyjskiej wykazuje się wieloma cennymi właściwościami. Od lat w medycynie naturalnej znajduje on zastosowanie w leczeniu bólów mięśni i gardła, gorączki i kataru, przeziębień, reumatyzmu, a nawet chorób zakaźnych. Badania wykazują, że kłącze może wspomóc leczenie niemal wszystkiego. Od rozstroju żołądka po mdłości i wymioty. Jest więc doskonałym, a przede wszystkim naturalnym sposobem na pozbycie się dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Mówi się również, że jego spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów. Jego właściwości przeciwutleniające wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, które uszkadzają ściany naszych komórek. Ponadto ma on spowalniać rozkład tłuszczów przez tlen. Pomocny może się w okresie ciąży, w wypadku wystąpienia wymiotów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.