Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Imperialna kuchnia rosyjska

Imperialna kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska, tak jak sam kraj jest ogromna i zróżnicowana. Występują w niej potrawy godne cara, ale również takie spożywane przez chłopstwo. Dworski przepych reprezentuje kawior (słynny jedzony ze śmietaną). Jada się dużo kiszonek – były one bogatym źródłem witamin podczas długich miesięcy srogiej zimy. Szczególne miejsce w kuchni rosyjskiej zajmują ziemniaki i kasza. Rośliny bulwiaste oraz zboża są uprawiane na większości obszaru Federacji. Najbardziej rozpoznawanym poza jej granicami daniem rosyjskiej gastronomii są bliny, czyli placki nieco przypominające naleśniki. Podaje się je bez dodatków albo z na przykład wędzonym jesiotrem. Kolejną perełką kuchni rosyjskiej są pochodzące z dalekiej Syberii pielmieni – pierożki z surowym mięsem, które wytwarza wewnątrz rodzaj bulionu. Nie można pominąć zupy ucha. Jest to tradycyjna zupa rybna o intensywnym, zdecydowanym smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.