Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Zdrowie > Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Podczas studiowania masy tekstów na temat rozmaitych diet z pewnością natkniemy się na określenie indeksu glikemicznego i porady, by pożywienie jakie spożywamy charakteryzowało się niską wartością tego wskaźnika. Ale o co właściwie chodzi? Indeks glikemiczny ma za zadanie określenie tego jak szybko będzie podnosiło się stężenie glukozy we krwi. Dlaczego lepsze są produkty o niższym indeksie? Między innymi dlatego, że nagły wzrost stężenia cukru wywoła wyrzut insuliny, która doprowadzi do jego obniżenia. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że wtedy inny hormon będzie pobudzał nasz apetyt by poziom glukozy mógł zostać podniesiony. Jeśli wybierzemy produkt o niższej wartości unikniemy skoków stężenia cukru we krwi i wolniej staniemy się głodni. Na tej zasadzie cukier z produktu będzie rozkładany powoli, nie wywołując wahań hormonów i nie wywołując nagłych napadów głodu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.