Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Jak gotować makaron

Jak gotować makaron

Makaron jest popularnym składnikiem na naszych stołach. Jego gotowanie nie wydaje się być skomplikowane, a mimo to nierzadko zdarza się, że jest zbyt twardy bądź rozgotowany lub sklejony. Aby uniknąć problemów wystarczy zastosować się do kilku punktów. A mianowicie: najważniejszą kwestią jest wystarczająca ilość wody podczas gotowania. Makaron wchłania jej naprawdę dużo, tak więc powinniśmy przygotować litr wody na sto gram suchego makaronu. Kolejną kwestią jest solenie. Większość z nas dodaje soli na początku gotowania, a należy ją dodać pod koniec bowiem wpływa na czas gotowania produktu. Idealną proporcją jest siedem gram na sto gram makaronu. Taką recepturę stosują włosi. Od razu po ugotowaniu należy odsączyć makaron. Nie zaleca się przelewania wodą, która wypłukuje z niego skrobię i uniemożliwia późniejsze połączenie z sosem. Dlaczego makaron się skleja? Bo zbyt długo stoi w sitku, a skrobia w nim zawarta właśnie takie właściwości posiada. W związku z tym należy niezwłocznie połączyć makaron z przygotowaną wcześniej resztą składników.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.