Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Jakie mięso?

Jakie mięso?

Najpopularniejszym gatunkiem mięsa występującym w Polsce, jest nie wątpliwie wieprzowina. Polacy szczególnie upodobali sobie najtłustsze, najbardziej niezdrowe jej elementy, takie jak boczek czy karkówka z przerostem tłuszczu. Często zdarza się, że świnki hodowane na skalę przemysłową nie jedzą pełnowartościowej paszy, a jedynie są jak najszybciej tuczone, co znacznie przekłada się jakość mięsa. Ograniczmy wieprzowinę spożywaną z niepewnego źródła. Podobnie sytuacja wygląda jeżeli chodzi o drób, przede wszystkim kurczaki. Są one hodowlane w ciasnych klatkach, podaje się im antybiotyki by nie chorowały i szybciej rosły. Oczywiście, negatywnie oddziałuje na nasz organizm spożywanie takiego mięsa. Wołowina jest mniej popularna, tym niemniej zdrowa i najczęściej lepszej jakości. Wykorzystujmy ją na przykład do robienia zdrowych steków. Inaczej jest z cielęciną. To delikatne mięso, które można łatwo zepsuć, dlatego przygotowujmy ją, jeżeli w kuchni czujemy się pewnie. Dobra do potrawek albo na farsz do pierogów. Baranina i jagnięcina nie są u nas bardzo popularne. Stosunkowo najczęściej można to mięso spotkać w górach. Jest trudne do przyrządzenia tak, by nie powstał z niego suchy wiór. Bardzo zdrowym mięsem jest natomiast królik.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.