Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > zdrowy styl życia > Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż w wielkim stylu powraca na polskie stoły. Po latach zapomnienia znów przeżywa swój renesans, a kucharze i autorzy przepisów znajdują dla niego coraz to nowe zastosowania. Jarmuż jest odmianą kapusty i właśnie temu zawdzięcza swój specyficzny smak. Jego liście są skarbnicą białka, witamin i przede wszystkim silnych przeciwutleniaczy. Jeden z nich – sulforafan – wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera także spore ilości witaminy K, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem jarmuż to prawdziwe zdrowie na talerzu. Jak go jednak przygotować? Możliwości są szerokie. Od sałatek, wtedy podajemy go w formie surowej, poprzez warzywne smoothie, gdzie jest zwyczajnie miksowany. Smaczną i zdrową przekąską, którą polubią także dzieci, są chipsy z jarmużu. Piecze się wówczas w piekarniku z dodatkiem niewielkiej ilości przypraw, na przykład słodkiej papryki. Wówczas staje się chrupiący i doskonale smaku spożywany przy okazji oglądania filmu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.