Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Koszmary kuchni Dalekiego Wschodu

Koszmary kuchni Dalekiego Wschodu

Kuchnia chińska jest bardzo w Polsce popularna. Nie tak droga jak dania tajskie czy japońskie, niemniej niesie za sobą pierwiastek egzotyki tak potrzebny w codziennej diecie. Nic dziwnego, że jak grzyby po deszczu zaczęły u nas wyrastać budki z chińskim jedzeniem. Czasami jednak wymarzony obraz gastronomii Państwa Środka zaczął zmieniać się w kuchenny koszmar. Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym z mięsem niepewnego pochodzenia, ryż z warzywami wyglądający jak breja, czy kulki mięsne smażone na głębokim tłuszczy – nie napawa to optymizmem. Trzeba pamiętać, że wszystkie te dania prawidłowo przygotowane są niezwykle smakowite, esencjonalne i pełne aromatu. Wybierając miejsce w którym chcemy się stołować, kierujmy się zmysłem węchu. Jeżeli już z daleka do naszych nozdrzy dociera woń spalonego tłuszczu, nie miejmy złudzeń, że dostaniemy delikatne danie na parze. A to właśnie lekkością, świeżością stoi kuchnia chińska.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.