Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Zdrowie > Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa

Choć kuchenka mikrofalowa pojawiła się na sklepowych półkach już jakiś czas temu to nadal budzi wielkie emocje. Sceptycy tego rozwiązania sugerują, że przygotowanie w niej potraw prowadzi do utraty składników odżywczych, a emitowane promieniowanie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Prawda jest taka, że urządzenie które zostało dopuszczone do sprzedaży i użytkowania musi spełniać określone normy, które gwarantują bezpieczne użytkowanie, a fale rozpraszają się wraz ze wzrostem odległości od mikrofalówki. Co tyczy się obróbki termicznej warzyw i utraty witamin to jest ono porównywalne do tradycyjnego gotowania ich w wodzie. Co ciekawe w przypadku brokułów i szpinaku wykazano, że warzywa gotowane w mikrofalówce zachowały większą ilość wartości odżywczych. Sama nie jestem zwolenniczką tego rozwiązania, ale nie popadam w paranoję twierdząc, że mikrofala zapewni mi raka i rychłą śmierć. Gotowanie przy jej pomocy uważam za lekką przesadę, ale czasem sytuacja wymaga szybkiego podgrzania obiadu – właśnie w takich sytuacjach sprawdza się wzorowo.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.