Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Kulinaria północnych Włoch

Kulinaria północnych Włoch

Północne Włochy to region zdecydowanie bogatszy i bardziej urodzajny od swojej południowej części. Nic więc dziwnego, że częściej jada się tutaj mięso. Na północy bardziej zaznaczyły się wpływy innych krajów, takich jak graniczna Austria. Sztandarowym daniem z tych okolic jest kukurydziana polenta – dla Włochów kojarzy się z dzieciństwem i obfitością. Trzeba przyznać, że jest to przysmak bardzo sycący. Podstawową różnicą między Południem a Północą, jest ta wynikająca z rodzaju używanego tłuszczu. Południe to oliwa z oliwek, pochodząca z dojrzałych gajów. Północ – masło z mleka krów pasących się na łąkach Dolomitów. Je się tutaj szparagi oraz dynie. Surowa wołowina oraz cielęcina dały początek carpaccio. Dodatkiem jest gnocchi Występują tutaj ekskluzywne trufle, które dodaje się do wielu dań nadając im tym samym elegancji i wyrafinowania. Jednak prawdziwym must have Włoch północnych jest risotto. Najlepsze z białym winem, parmezanem i oczywiście prawdziwkami. Ta potrawa stanowi symbol obfitości tego rejonu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.