Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa o żółtej barwie powszechnie stosowana do produkcji wielu mieszanek przyprawowych między innymi curry. Stosuje się ją także jako samodzielny składnik do wielu dań. Powszechnie znana jest w Indiach i też z Indiami się kojarzy. Tubylcy mogą powiedzieć wiele na temat jej szerokiego zastosowania. Zamknięta w słoiczku w europejskiej szafce używana od czasu do czasu, u nich stosowana jest jako środek wspomagający gojenie ran, łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Naukowcy na podstawie prowadzonych badań laboratoryjnych zaryzykowali stwierdzenie, że właściwości przeciwzapalne kurkuminy mogą nawet spowolnić rozwój nowotworów. Miałaby ona wpływać na raka nerek, piersi, płuc, układu pokarmowego i jajników. By kurkumina była przyswajana w jak największej ilości należy spożywać ją w towarzystwie zmielonej papryki bądź czarnego pieprzu. Ze stworzonej mieszanki może powstać zarówno marynata jak i sos do sałatki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.