Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Majeranek

Majeranek

Majeranek jest ziołem dość często goszczącym na polskim stole. Dodawany do mięs i zup, trudno wyobrazić sobie dobry żurek pozbawiony tego dodatku. Stosowany jest w szczególności jako towarzystwo do tłustszych potraw. Oprócz aromatu i smaku jaki uzyskamy dodając go do dania nasze zdrowie również zyska na tej operacji. Ma on bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, pomoże więc w walce z infekcją. Ponadto wspomaga układ pokarmowy podczas dolegliwości związanych z biegunką i nieżytem żołądka. Powszechnie stosuje się go w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, toteż możemy go spotkać na liście składników tabletek na ból gardła czy syropów. Mówi się także o jego uspakajającym działaniu. Czasem wydaje się, że jego właściwości są niedoceniane, a na talerzu pojawia się coraz rzadziej. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych zioło można było nabyć w aptece, a jego powszechne spożywanie miało pomóc w działaniu wątroby. Fakt, że stosowany był już w Starożytnej Grecji i Rzymie świadczy o jego unikalności. Medycyna naturalna z tamtych lat potwierdza swoje przypuszczenia w dzisiejszych badaniach i testach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.