Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przepisy > Majonez

Majonez

Wielu z nas uważa majonez za jeden z lepszych dodatków do sałatek, kanapek i jajek. Niestety nie da się ukryć, że ukryta w słoiku masa nie jest zdrowa, a na domiar złego tuczy. Z pewnością słyszałeś już o domowym majonezie, ale receptura nie jest ci znana. Sprawa jest prosta, ale wymaga miksera o naprawdę wysokich obrotach, w przeciwnym razie majonez się nie uda. Do wysokiego, wąskiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukru, dodajemy też łyżkę musztardy (w zależności od upodobań można dodać na przykład chrzanową). Robienie majonezu rozpoczynamy od wymieszania składników w naczyniach na niskich obrotach, następnie przełączamy mikser na najwyższe, jakimi dysponuje i powoli, ciągłym strumieniem dolewamy oleju. Gdy majonez uzyska puszystą konsystencję zaprzestajemy jego dolewania i dodajemy odrobinę octu, by nabrał kwasowości. Kiedy majonez się nie udał? Wtedy, kiedy zamiast puszystej masy otrzymaliśmy kiepsko wyglądającą breję. Dlaczego warto robić majonez a nie kupować go w słoiku? Choćby dlatego, że w domu możemy kontrolować składniki produktu i użyć zdrowego oleju rzepakowego. Ponadto unikniemy wszędobylskiej chemii i poznamy niepowtarzalny smak prawdziwego majonezu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.