Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Mieszanka idealna – curry

Mieszanka idealna – curry

Kuchnia indyjska, podobnie jak cały kraj, to prawdziwa różnorodna mieszanka. Podstawą dla tej kuchni jest glee – tłuszcz zwierzęcy o bardzo szerokim spectrum zastosowania. Mięso w Indiach nie jest popularnym produktem. Jego spożycie ograniczają względy religijne. Głównym składnikiem i prawdziwym wyznacznikiem kuchni indyjskiej, są stosowane w niej przyprawy. Królową jest mieszanka curry, mająca szerokie zastosowanie. Dania hinduskie nie mogą się obejść bez kolendry. Wielkie jej ilości dodaje się nawet do ciasta na chlebek naan. Dodatkiem do głównego posiłku jest ryż, soczewica oraz niezbędny jogurt. Daniem często sprzedawanym przez ulicznych handlarzy jest samosa, rodzaj pierożków z mięsnym, bądź wegetariańskim nadzieniem. Podstawowym wyposażeniem hinduskiej kuchni jest piec tandoor. Uzyskuje się w nim bardzo wysoką temperaturę, co pozwala na znaczne skrócenie czasu przyrządzania potraw. Piecze się w nim mięsa, uprzednio skrzętnie zamarynowane. Odpowiedni kształt pieca pozwala na zachowanie przez nie delikatności i wilgotności.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.