Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Morskie skarby kuchni chorwackiej

Morskie skarby kuchni chorwackiej

Współczesna kuchnia chorwacka przeszła wiele przemian, by osiągnąć swój obecny wymiar. Znajdziemy tutaj zarówno nawiązania do kuchni greckiej (musaka), jak i bałkańskiej (cevapcici). Chociaż jada się mięso (baraninę i jagnięcinę), prawdziwym przysmakiem kuchni chorwackiej są dania rybne. Warto z tego korzystać i raczyć się świeżymi produktami. Popularne w restauracjach jest podawanie na talerzu wyboru różnych ryb oraz ośmieronic, małży czy kalmarów. Taka porcja jest przeznaczona dla dwóch osób i pozwala na poznanie większej ilości produktów. Świetny jest pikantny gulasz rybny, bardzo sycący. Będąc w Chorwacji nie można zapomnieć o winie. To z półwyspu Pelješac jest zaliczane do elitarnego grona 10 najlepszych trunków świata. Do dań zawsze dostaje się białe pieczywo, bardzo smaczne jak we wszystkich krajach słowiańskich.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.