Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Najbardziej pikantna papryczka świata

Najbardziej pikantna papryczka świata

Zjedzenie najostrzejszej papryczki świata grozi śmiercią. Nie jest to żart ani przenośnia. Zbyt intensywny ostry smak może zabić. Trinidad Moruga Scorpion, bo tak się nazywa, na skali ostrości uzyskała 2 miliony punktów. Jej sekretem jest kapsaicyna, działająca na receptory bólu. Tak, bólu, bo organizm smak pikantny odczytuje jako zadawanie mu tortur. Ta papryczka jest uprawiana na Karaibach. W procesie uprawy muszą zostać podjęte wszystkie środki ostrożności. Nie wolno jej dotykać bez rękawiczek! Z powodu zagrożenia, jakie za sobą niesie (uznana jest bowiem za truciznę) nie jest eksportowana poza Trynidad. Dzięki temu nie musimy się obawiać, że zostanie użyta w restauracji przez osobę, która bardzo chce nam zaszkodzić. To jednak nie koniec skali ostrości, ponieważ ciągle trwają eksperymenty, żeby wyhodować jeszcze ostrzejszą paprykę i jeszcze nie powiedziano w tej sprawie ostatniego słowa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.