Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Nie tylko piwo. Co skrywa kuchnia czeska?

Nie tylko piwo. Co skrywa kuchnia czeska?

Przeciętnemu Polakowi wydaje się, że czeska gastronomia nie skrywa przed nim żadnych sekretów. Powszechnie myśli się, że przypomina ona bardzo tradycyjną kuchnię polską. Nic bardziej mylnego! W Czechach znajdziemy dania, które mogą Polaków przyprawić o zawrót głowy.
Przede wszystkim jest to utopenec. Jest to rodzaj przekąski serwowanej do piwa. Przygotowuje się go z wieprzowych, grubych kiełbasek, marynowanych w occie z dodatkiem przypraw, takich jak cebula, ziele angielskie czy liść laurowy. Smak tej potrawy jest mocno kontrowersyjny i tylko osoby o wysublimowanym podniebieniu mogą się nią raczyć. Alkoholową specjalnością prosto z Czech jest tuzemak. Jest to wysokoprocentowy trunek powstały ze zmieszania spirytusu z rumem. Tradycyjnie pije się go w przerwie pomiędzy kolejnymi kuflami piwa. Uwaga na takie mieszanki! Mogą oznaczać bolesny poranek następnego dnia. A jak piwo to i hermelin. Jest to serek w typie camembert, również marynowany w occie i przyprawach. Czeskie inklinacje do smaku kwaśnego są doprawdy niesamowite.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.