Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Nobliwa i estetyczna kuchni francuska

Nobliwa i estetyczna kuchni francuska

Kulinaria Francji powszechnie kojarzą się z daniami eleganckimi, o klasycznym smaku bez szaleństw. Oraz z małymi porcjami za które trzeba słono płacić. Przez wieki francuska cuisine miała duży wpływ na inne rejony świata. Warto pamiętać o wyraźnej opozycji, która rysuje się pomiędzy daniami kuchni wysokiej, o wysublimowanym smaku, przyrządzanymi przez znanych szefów kuchni, a kuchnią niską, charakteryzującą się prostotą, świeżością i szybkością przygotowania. Niezależnie od stylu, kuchnia francuska serami stoi i to one są jej odwieczną wizytówką. Występuje tutaj ich wszelaki wybór. Jeżeli mowa o serach, to nie może zabraknąć i wina, w produkcji którego Francja nie ma sobie równych. Francuska gastronomia niewątpliwie jest całościowa, posiada reprezentacyjne dania z każdego posiłku. A więc śniadaniowe bagietki, obiadowe ślimaki, żabie udka i pieczenie oraz deserowe suflety i tarty. Są to oczywiście tylko stereotypy i żaden paryżanin nie odżywia się w ten sposób. Trzeba jednak przyznać, że Francuzi opanowali sztukę zdrowego oraz smacznego jedzenia do perfekcji. No bo czy ktoś widział grubą mieszkankę Paryża?!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.