Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Obieranie ziemniaków

Obieranie ziemniaków

Obieranie ziemniaków jest jedną z mniej przyjemnych kuchennych czynności. Wielu z nas wolałoby tego nie robić, no ale jak to gotować ziemniaka w skórze? A właśnie, że można. W przypadku młodych okazów sprawa jest oczywista i często gotowane razem ze skórką wystarczy tylko delikatnie przeskrobać przed podaniem. Co ciekawe stare ziemniaki, z grubą skórą, która wydaje się problemem nie do przebycia również można ugotować bez uprzedniego obierania. Można poddać je obróbce termicznej w mundurkach. Po przestygnięciu, jak w przypadku wszystkich warzyw skórka odejdzie od miąższu z łatwością i nie będziemy musieli toczyć batalii z nożem podczas obierania. Możemy także otoczyć je folią aluminiową i włożyć do piekarnika, a przed podaniem wzbogacić nacięty na krzyż środek o odrobinę aromatycznego masła czosnkowego. Teraz możemy wyjeść smaczny środek, a pozostałą skorupkę wyrzucić bez zbędnych ceregieli. Ziemniak nie zawsze musi być nudny, podawany i gotowany wciąż w tej samej postaci.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.