Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przepisy > Pancakes

Pancakes

Pancakes to popularne, znane głównie z filmów amerykańskie naleśniki zazwyczaj podawane w towarzystwie syropu klonowego. W skrajnych przypadkach syrop klonowy może występować w towarzystwie pancakesów. Tradycyjna receptura została zmieniana już wiele razy, a dziś chciałabym przedstawić wersję na mleku. Do przygotowania śniadania potrzebne będą dwa jajka, dwie szklanki mąki, półtora szklanki mleka, około osiemdziesięciu gram roztopionego mała, trzy łyżeczki proszku do pieczenie i odrobina cukru pudru. Mąkę przed dodaniem należy przesiać. Zaczynamy od roztrzepania jaj i wymieszania ich z mlekiem. W następnej kolejności należy dodać resztę składników wraz z wcześniej przesianą mąką, a masę odstawić na piętnaście minut. Z powodu tego, że placuszki mają już w swoim wnętrzu masło zalecam pieczenie ich bez jego użycia. Ciasto wyłożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. W chwili, gdy powinniśmy przewrócić nasze dzieło na cieście pojawiają się bąbelki powietrza. Do tej czynności dobrze użyć szerokiej łopatki dzięki której unikniemy złamania ciasta. Pancakesy oprócz tradycyjnego syropu klonowego możemy podawać z cynamonem, koktajlem bananowym, truskawkami czy czekoladą. Dekoracja zależy od własnych upodobań i można do niej użyć niemal wszystkiego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.