Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Pieprz czarny

Pieprz czarny

Pieprz czarny to bez wątpienia znana wszystkim przyprawa powszechnie stosowana nie tylko w polskich kuchniach. Często współgra z mięsami, rybami, wszelkiego rodzaju zupami, warzywami na patelni i ogromem innych potraw. Zasadniczo dodawać go można do większości rzeczy i nie popsuje smaku potraw. Nie raz słyszeliśmy słowa mamy na widok dosypywania czarnego proszku do rosołu sugerujące ograniczenie jego spożycia. Okazuje się, że pieprze nie zaszkodzi, a nawet pomoże, możesz więc używać go do woli. Piperyna, która wchodzi w jego skład pomaga w walce z problemami trawiennymi. Co ciekawsze pomaga również w spalaniu zbędnego tłuszczu, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Najlepsze działanie wykazuje świeżo zmielony pieprz dodawany do potraw po zakończeniu obróbki termicznej. Pozwala to zapobiec utracie jego cennych właściwości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.