Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Pierogowy zawrót głowy

Pierogowy zawrót głowy

Pierogi są jedną z tych potraw, której słynie kuchnia polska. Kiedy znudzą nam się już te podawane z twarogiem i ziemniakami, czy kapustą i grzybami, mamy jeszcze wiele możliwości na ich smaczne przyrządzenie. Spójrzmy na kulinarne tradycje innych krajów. Na dalekiej Syberii jada się pielmieni. Są to pierogi gotowane w wodzie. W środku znajduje się surowe mięso, które podczas przygotowywania tworzy bulion, który należy wypić. Uwaga na oparzenie języka! Bardzo podobne są gruzińskie pierogi chinkali. W Azji popularne są pierożki wonton, często podawane w zupie. Włoską odpowiedzią na swojskie ruskie jest ravioli i tortellini, z farszem mięsnym, serowym, czy szpinakowym. Wypróbujmy pierogi z farszem szpinakowym z fetą, z soczewicą. Jesienią spróbujmy przygotować pierogi z dynią. A latem? Czeka na nas bogactwo sezonowych owoców.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.