Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Portugalskie specjały

Portugalskie specjały

Kuchnia portugalska, tak jak i sam kraj, jest zróżnicowana regionalnie. Podstawą są ryby, rośliny strączkowe i chleb, z których to składników udaje się wyczarować prawdziwe cuda. Między innymi popularne gulasze, gęste i aromatyczne. Popularnymi dodatkami są także pomarańcze i cynamon, namiętnie dodawane do wielu potraw. Daniem obiadowym często spotykanym, jest zapiekanka z ziemniakami i z dorszem. Co ciekawe, w Portugalii można spróbować rzadkich gatunków ryb – żabnicy i płaszczek. Kuchnia portugalska to kuchnia wiejska, nie dziwi więc popularność zup. Są to gęste, zawiesiste zupy z dużą ilością warzyw, na przykład pokrojonej drobno galicyjskiej kapusty, często z mięsnym dodatkiem wędzonej kiełbasy. Jeżeli dania wiejskie, to również nabiał, który jest tu wyjątkowo smaczny. Z mleka wytwarza się sery o różnej strukturze. Często jest to mleko owcze, z którego produkty są ostre w smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.