Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Prawdziwy sos boloński

Prawdziwy sos boloński

Sos boloński jest daniem popularnym w Polsce. Tym określeniem zazwyczaj obdarza się wszelkie sosy pomidorowe z dodatkiem mielonego mięsa. Tymczasem dla prawdziwego Włocha takie określenie byłoby zniewagą. Prawidłowe spaghetti bolognese wykonuje się tylko i wyłącznie z wołowiny dobrej jakości, do której dodaje się seler naciowy i startą na tarce marchewkę. Ważnym elementem jest dodanie niewielkiej ilości boczku, nadającego wilgotność oraz większej ilości czerwonego wina. Można gotowe danie posypać parmezanem. Wbrew pozorom nie podaje się do niego makaronu spaghetti, ale częściej grubsze pappardelle, który lepiej trzyma sos. Potrawę należy gotować przez kilka godzin, aż nabierze odpowiedniej tekstury. Bazylia nie jest tak popularnym we Włoszech ziołem, jak zwykło się uważać. Częściej można posmakować dodatku oregano, czy natki pietruszki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.