Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Prawdziwy, węgierski gulasz

Prawdziwy, węgierski gulasz

Kuchnia węgierska jednoznacznie kojarzy się ze słodką papryką w proszku dodawaną do wszystkiego. Czym jeszcze może nas zaskoczyć gastronomia naszych bratanków? Papryka, cebula i czosnek – te warzywa stanowią idealne trio kuchni znad Balatonu. Wszystkie one składają się także na bogracz – zupę gulaszową. Gęsta, esencjonalna, z dużymi kawałkami wołowiny, znakomicie rozgrzewa. Jej pochodną jest tradycyjny gulasz. Nie może w nim zabraknąć pomidorów i papryki. Popularną przekąską jest lagosz – cienki, chrupiący placek. Daniem często przygotowywanym w Polsce jest leczo, warzywne danie, często jako dodatek do placków ziemniaczanych. Najpopularniejszym jest ten zwany w Europie plackiem po węgiersku. Nie wszędzie smakuje tak jak w Budapeszcie. Niektórzy nie pamiętają, że sekretem kuchni węgierskiej nie są wcale ostre przyprawy. Balans smaku musi zostać w niej zachowany i nie może zostać zdominowany tylko pikanterią ostrej papryki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.