Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Przyprawy

Przyprawy

Ilość przypraw występujących na świecie jest niezwykle duża. Każda kuchnia posługuje się kompozycjami smakowi odpowiednimi tylko dla niej samej. Przyprawy nadają daniom charakterystycznej kropki nad i, mając jednocześnie wpływ na ich wyjątkowość. Nie należy z nich rezygnować, posługując się jedynie niezdrowymi, gotowymi mieszankami, które nadają wszystkim potrawom jeden, słony smak. Niegdyś korzenne przyprawy sprowadzane z dalekich Indii czy Chin osiągały wartość podobną do złota. Najprostszym podziałem przypraw, jest podział na:
# Przyprawy ziołowe
Powstają na bazie sproszkowanych ziół.
# Przyprawy warzywne
Są to wysuszone i sproszkowane warzywa: papryka, czosnek czy cebula.
# Przyprawy korzenne
O głębokim, ciężkim smaku i aromacie.
Czasami to grono poszerza się o dodatki do dań, takie jak sos sojowy, musztarda, majonez, miód, ocet, czy cukier. Za przyprawy uznaje się także ich mieszanki wchodzące w skład tradycji kulinarnej danego kraju (indyjskie curry).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.