Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Przyprawy

Przyprawy

Jak wiadomo zdecydowana większość stosowanych w kuchni przypraw oprócz właściwości smakowych i aromatycznych pomaga też w utrzymaniu ciała w dobrej kondycji oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Oczywiście najskuteczniejsze są świeże zioła, zerwane tuż przed przyrządzeniem potrawy. Niestety nie zawsze mamy do nich dostęp. Wtedy zazwyczaj sięgamy po przyprawy sproszkowane zawarte w torebkach. Bardzo ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Powinny zostać zamknięte w szczelnym, najlepiej ciemnym pojemniku i położone w miejscu, które nie jest narażone na działanie promieni słonecznych i wilgoć. Nieodpowiednie przechowywanie grozi utratą ich właściwości. Należy również pamiętać, że wysoka temperatura nie tylko niekorzystnie wpływa na witaminy zawarte w warzywach ale jest też niekorzystna dla przechowywanych ziół. Z tego względu zaleca się ich dodawanie tuż przed podaniem potrawy, by ograniczyć wpływ temperatury na właściwości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.