Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Ryż na mleku

Ryż na mleku

Ryż gotowany na mleku jest dość popularnym, uchodzącym za zdrowy i smacznym deserem. Jednak dość często zdarzają się przykre niespodzianki w postanie nieodpowiedniej konsystencji. Powstaje z niego kleista masa, która nie tylko nie wygląda zbyt apetycznie, ale sprawia wrażenie dość ciężkiej. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników, a mianowicie na jedną szklankę ryżu powinno przypadać dwie i pół szklanki mleka. Zamiast zwykłego – krowiego z powodzeniem możemy dodać mleka sojowego, wzbogacić całość laską cynamonu lub wanilii, w zależności od własnych upodobań kulinarnych. Wiele osób po wystygnięciu ryżu dodaje do niego nieco bitej śmietany ubitej z 30 – procentowego produktu. Smak ryżu na mleku możemy urozmaicać dodaniem bakalii, orzechów i sosów owocowych. Powodem dla którego nie zawsze deser wygląda jak chcemy jest zwyczajnie zbyt mała ilość płynu, w którym gotuje się ryż. Starajmy się tego unikać, jeśli kleista papa nie jest naszym szczytem marzeń.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.