Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Sekret sushi

Sekret sushi

Sushi jest tradycyjną potrawą japońską, przygotowywaną przy użyciu surowej ryby. Wielowiekowa tradycja uczyniła z sushi danie pełne sekretów, które posiąść mogą tylko nieliczni. Znawców umiejących przygotować doskonałe sushi zwykło się nazywać sushi master. Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach. Należy je spożywać przy użyciu tradycyjnych pałeczek. Nie jest to prosta sprawa, ale warto się tego nauczyć, był lepiej rozumieć całą japońską gastronomię. W restauracjach dostaniemy cały zestaw sushi w różnych konfiguracjach i za różną cenę. Dodatkiem niezbędnym jest marynowany imbir, ostry chrzan wasabi a także sos sojowy. Najważniejszym wyznacznikiem naprawdę wykwintnego sushi jest jego idealna świeżość. Wszystkie składniki muszą być krojone i starannie zawijane dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta. To danie szturmem podbiło podniebienia Europejczyków i Amerykanów, stąd mnóstwo sushi – barów. Tylko w nielicznych miejscach zjemy tę potrawę dobrze przygotowaną. Najczęściej jest to tylko marna namiastka oryginału.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.