Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Sekret włoskiej pizzy

Sekret włoskiej pizzy

Włoska pizza kojarzy się z urokami urlopu, słońcem i ciepłem. Ponoć najlepsza pochodzi z Neapolu. Warto pamiętać, że jak większość przepysznych potraw, wynikała z biedy. Na cienki placek drożdżowy zaczęto nakładać resztki innych produktów i wszystko zapiekać. Porządne ciasto na pizze powinno swoje odstać, jednak nie za długo, gdyż grozi fermentacją drożdży. Najlepsze ciasto poznaje się po tym, że pokrojone na trójkątne kawałki nie powinno załamywać się pod ciężarem składników. Jeżeli chodzi o wierzch pizzy, Włosi są purystami. Najpopularniejszy jest dodatek mozzarelli albo parmezanu, bazylii i szynki prosciutto. No i oczywiście wspaniałego sosu z pomidorów dojrzewających na południowym słońcu. Wszystko to daje barwy podobne do włoskiej flagi: zieleń, biel i czerwień. Pizza najbardziej smakuje pieczona w piecu opalanym drewnem, na żywym kamieniu. We Włoszech pizze sprzedaje się nawet na ulicy, nie w formie okrągłego placka, ale na kawałki, łatwe do zjedzenia w biegu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.